Grijanje i ventilacija

Niskoenergetske kuće potroše između 15 kWh/m2a i 30 kWh/m2a energije za grijanje na godišnjoj razini.

Grijanje/hlađenje kuće ili drugim riječima „ugodan boravak“ glavni je uzrok trošenja najviše energije. Energija se troši za uspostavljanje ugodne klime u boravišnom prostoru, koji podsjeća na prostor s u pravilu manje ugodnom klimom. Kuća nije adijabatički sustav u kojem biste jednom zauvijek mogli uspostaviti željenu temperaturu i koja bi zauvijek ostala takva. Osim gubitaka na vanjskom omotaču gubici, se pojavljuju i ventilacijom te drugim životnim aktivnostima stanara.

prezracevalna-naprava-nilan

Učinkovito grijanje, ventilacija i priprema sanitarne vode su, osim niskih troškova grijanja, u niskoenergetskim kućama najvažniji. Poboljšavanjem toplinske zaštite smanjuju se i specifični gubici topline. Manji toplinski gubici zahtijevaju niskotemperaturne sustave grijanja i upotrebu obnovljivih izvora. Upravo se zbog tih razloga većina niskoenergetskih kuća grije putem površinskog grijanja (podnog, zidnog ili stropnog).

Sve se više u niskoenergetske i pasivne kuće ugrađuju kompaktni uređaji koji ujedinjuju sve potrebne komponente za grijanje/hlađenje, ventilaciju i pripremu sanitarne vode. Djeluju na principu povezivanja svih navedenih komponenti i tako postižu maksimalnu iskoristivost. Koncept je osmišljen drugačije od ostalih sustava grijanja. Kompaktni uređaj na principu toplinske pumpe zrak-zrak otpadnom zraku oduzima toplinu i grije ulazni zrak za ventilaciju (obrnuti sustav služi ljeti za hlađenje).

Grijati ili ne grijati pasivnu kuću?

Pasivna kuća gotovo ne treba grijanje jer se većina potrebne topline dobije na neizravan (pasivan) način. No zbog vrlo visokog kriterija ugodnosti boravka ipak se ne može posve bez grijanja. U tvrtki Rihter savjetujemo vas prilikom odabira odgovarajućeg sustava i pazimo da pritom bespotrebno ne povećamo troškove gradnje.