Hermetičnost i termografija

Znanje, pomno isplanirani detalji i kvalitetna izvedba najvažniji su čimbenici koji osiguravaju da niskoenergetska kuća zadovoljava sve potrebe za ugodan, zdrav, udoban i siguran boravak. Kuće Rihter izgrađene su kvalitetno, u što se možete uvjeriti i sami jer pomno planiramo gradnju u vašoj prisutnosti i izvodimo ju savjesno, a nakon završetka gradnje različitim mjerenjima dokazujemo kvalitetu izgrađene kuće. Među njima su i test hermetičnosti i termografija vanjskog omotača zgrade.

HERMETIČNOST

Naprava za merjenje zrakotesnosti

Hermetičnost je glavna karakteristika vanjskog omotača svake suvremene kuće, posebno ako je građena prema niskoenergetskom ili pasivnom standardu. Loše brtvljenje vanjskog omotača kao posljedicu ima dva problema. Prvi je problem nepostizanje navedenih standarda sigurne gradnje čija je posljedica veća potrošnja energije. Drugi, skriveniji problem jest kondenzacija u konstrukciji kuće koja se u mnogim slučajevima ne primijeti odmah, ali na dulji rok može uzrokovati nepopravljivu štetu na objektu. Dobra hermetičnost prema tome je nužnost i standard bez kojeg nema kvalitetne niskoenergetske i pasivne gradnje. U dobrim niskoenergetskim kućama preporučuje se hermetičnost n50 ≤ 1,0 h-1. Izmjena n50 = 1,0 h-1 znači da bi se zrak u kući pri tlaku 50 Pa izmijenio za sat vremena. Za pasivne kuće potrebno je postići mjerenje brtvljenja vanjskog omotača  n50 ≤ 0,6 h-1.  Izmjena n50 = 0,6 h-1 znači da bi se zrak u kući pri tlaku 50 Pa izmijenio za 1,67 sati. U tvrtki Rihter osiguravamo vam već prilikom potpisivanja ugovora odgovarajuću hermetičnost kuće. To ćemo vam i prije završetka gradnje i dokazati testom hermetičnosti, odnosno blower door testom. Testiranje hermetičnosti obavljamo pomoću posebnog mjernog uređaja koji se sastoji od ventilatora i mjernog uređaja. Pomoću ventilatora u objektu stvaramo nadtlakove i podtlakove prema propisanom standardu za mjerenja. Kod postavljenih parametara uređaj istodobno preračunava hermetičnost vanjskog omotača zgrade. Test hermetičnosti obavlja se u fazi izgradnje nakon obavljenih instalacija, kad se završe svi otvori vanjskog omotača, a istodobno su mogući i popravci mogućih loše zabrtvljenih mjesta. Loše zabrtvljena mjesta otkrivamo pomoću dima i vrlo preciznog mjerača protoka zraka.

TERMOGRAFIJA

Termovizijska-kamera
Termovizijska kamera

Termografska analiza prijeko je potrebna metoda kod obavljanja energetskih pregleda objekata. Pomoću nje možemo provjeriti toplinske mostove u zgradi, nepravilnosti kod ugradnje izolacijskih materijala i pravilnu ugradnju građevinske stolarije. Svi navedeni čimbenici mogu utjecati na lošu izolaciju vanjskog omotača čije su posljedice gubitak energije, lokalna kondenzacija i posljedično plijesan.

U tvrtki Rihter svjesni smo problema toplinskih mostova, zato smo riješili sve detalje u vezi s kritičnim mjestima na kojima se ti toplinski mostovi mogu pojaviti.