Materijali

KONSTRUKCIJA

lepljen-lesGlavni je konstrukcijski materijal u kućama Rihter drvo smreke ili jele osušeno na otprilike petnaest posto vlažnosti, izblanjano s četiri strane, zalijepljeno uzduž. Upotrebljavamo ga za vanjske i unutarnje zidove te za izradu stropova i krovova. Za drvene elemente izložene vremenskim utjecajima upotrebljavamo lijepljeno lamelirano konstrukcijsko drvo. Time postižemo veću dimenzijsku stabilnost i sprečavamo nastanak većih pukotina. Lijepljeno lamelirano drvo upotrebljavamo i za elemente koji su potrebni za statičku stabilnost kuće kao što su stupovi, nosači i ostali pojedini konstrukcijski elementi. Ako su vidljivi, t elementi u prostoru mogu imati i estetsku funkciju. U slučaju izrade statički zahtjevnih konstrukcija koje nije moguće postići drvom, pomažu nam odgovarajući čelični profili. Čelični profil uglavnom upotrebljavamo kod izrade stropa iznad velikog prostora gdje je za drvo raspon prevelik, a investitor ne želi upotrebu središnjih potpornih stupova. Konstrukciju kuće uvijek izrađujemo u skladu sa zahtjevima statičkog izračuna koji se u našoj tvrtki izrađuje za svaku kuću posebno.

PLOČE

plosce-hisa-rihterZa horizontalnu stabilnost kuća za vrijeme vjetra i potresa kod okvirnog drvenog panelnog sustava od velike je važnosti upotreba obložnih ploča. Svi sustavi gradnje Rihter imaju drvenu nosivu konstrukciju s obje strane obloženu obložnim pločama. Vrsta obložnih ploča ovisi o sustavu gradnje Rihter, a glavne obložne ploče jesu visokonosiva OSB ploča i gips-vlaknasta ploča. Kao unutarnje obložne ploče za oblaganje zidova i stropova upotrebljavaju se gips-kartonske ploče s poboljšanom zaštitom od požara. A u vlažnim prostorima kao što su kupaonice upotrebljavaju se vlagootporne gips-kartonske ploče. Unutarnje obložne ploče mogu se po želji investitora djelomično ili potpuno zamijeniti drvenom oblogom.

IZOLACIJA

izolacija-hisa-rihterKuće Rihter vrlo su dobro toplinski izolirane, a time i energetski učinkovite. Upotrebom toplinskog izolacijskog materijala od kamene vune, osim dobre toplinske izolacije, osigurava se i visoka Vatrootpornost sustava gradnje Rihter. Kamenu vunu upotrebljavamo za izoliranje vanjskih i unutarnjih zidova, stropova i krovova. Kod svih sustava gradnje osim kod sustava Standard kamena vuna se upotrebljava i kao fasadna izolacija. Kod sustava gradnje Natura sastavljenog samo od prirodnih materijala za toplinsku izolaciju upotrebljavamo lagane ploče od drvenih vlakana. Upotrebom drvenih ploča na fasadi osim dobre toplinske izolacije postižemo i velik fazni pomak prelaska topline iz okoline u kuću.