Prednosti sustava gradnje Rihter

TOPLINSKA IZOLACIJA

toplotna-izolativnost-hise-rihterToplinska izolacija sustava gradnje Rihter znatno nadmašuje zakonski propisanu dopuštenu toplinsku vodljivost vanjskih konstrukcijskih elemenata. Dovoljna količina toplinske izolacije na omotaču kuće sprečava hlađenje kuće zimi i pregrijavanje kuće ljeti.

Upotreba drva, koje u odnosu na druge konstrukcijske materijale kao što su beton, čelik i cigla ima nisku toplinsku vodljivost, te pažljivo isplanirani i stručno izvedeni detalji omogućuju gradnju bez toplinskih mostova.

ZVUČNA IZOLACIJA

Zbog svoje vlaknaste strukture kamena vuna vrlo je dobar zvučni izolacijski materijal. Kamena vuna ugrađena u zidove i strop kuće djeluje kao prigušivač zvuka i sprečava širenje zvuka između prostora.

ZAŠTITA OD POŽARA

U svim sustavima gradnje Rihter osim u sustavu Natura kao toplinska izolacija između nosive konstrukcije upotrebljava se kamena vuna koja pripada najvišem mogućem razredu otpornosti na vatru A1, to jest u skupinu potpuno nezapaljivih materijala. A u sustavima Optimal, Optimal +, Pasiv i Pasiv+ kamena vuna upotrebljava se i kao fasadna toplinska izolacija.

FAZNI POMAK

Fazni pomak konstrukcije odnosi se na vrijeme »putovanja« topline s jedne strane konstrukcije na drugu stranu konstrukcije. Idealan fazni pomak konstrukcije jest oko dvanaest sati.

NEPROPUSNOST ZRAKA

Promišljeno planirana konstrukcija bitna je i u postizanju zrakonepropusnosti kuće. U sustavima gradnje s instalacijskom ravninom nepropusnost zraka kuće izvodi se u ravnini između instalacijske ravnine i nosive konstrukcije. Osiguravanjem zrakonepropusnosti omotača za instalacijsku ravninu omogućuje se intervencija u područje instalacija bez opasnosti od oštećenja zrakonepropusnog omotača. Naime, oštećenje omotača vodi do gubitka energije i istodobno omogućuje ulazak vlage u konstrukciju.

SEIZMIČKA ZAŠTITA

Svi sustavi gradnje Rihter imaju nosivu konstrukciju s obje strane opločenu nosivim pločama na vanjskim i unutarnjim zidovima. Time se prilično povećava seizmička stabilnost konstrukcije. To je u Sloveniji posebno važno jer je smještena na seizmički rizičnom području. Ako je kuća dobro isplanirana, mogu se izbjeći dodatna pojačanja u konstrukciji koja uzrokuju toplinske mostove.

UDOBNOST BORAVKA

Način života i navike pojedinaca mijenjaju se tijekom godina. Većina investitora želi višu dnevnu temperaturu u kući, a nađu se i iznimke koje žele nižu. Bitno je i da se temperatura u pojedinim dijelovima kuće ne razlikuje od postavljene temperature za više od 2,5 °C. Za osiguravanje ugodne temperature u svim kutovima kuće uz minimalne troškove za aktivno grijanje i hlađenje te minimalno onečišćenje okoliša treba se detaljno posvetiti toplinskom omotaču kuće već u fazi njezina planiranja.

Kuće Rihter zbog upotrebe prirodnih materijala i visoke tehnološke usavršenosti nude veliku udobnost boravka. U svim kutovima kuće temperatura je konstantna bez obzira na vanjske uvjete. Puhanje za vjetrovitih dana na koje smo navikli u starijim kućama nije moguće u kućama Rihter zbog dobre zrakonepropusnosti.