Rihter kuća – novi dom Valtera Birse

Kuću Kanji dol izgradili smo u suradnji s arhitektonskim uredom Studio Pikaplus. Arhitektica Jana H. Tratnik prilikom planiranja uzela je u obzir želje stranke i prirodne uvjete okoliša u kojem će kuća biti izgrađena. Ponovo smo se potrudili kuću izgraditi kvalitetno, s visokim stupnjem energetske uštede. Tako je još jedna obitelj dobila novi dom u koji se s veseljem vraća i koji s ponosom zove svojom kućom. Kućom Kanji dol oduševljen je i naš vrhunski nogometaš Valter Birsa koji već stanuje u jednoj od kuća Rihter i, ako je suditi po njegovoj izjavi, vrlo je zadovoljan.

hisa1

Kuća Kanji dol smještena je na rubu šumskog proplanka, okružena velikom šumom. Svojim izgledom ne odskače od bajkovita krajolika, nego se potpuno stapa s okolicom. Upotreba prirodnih materijala za gradnju kuće u takvom okruženju bila je jedini logičan izbor. Okvirna drveno-panelna konstrukcija kuće djelomično je obložena fasadnim pločama, a djelomično prirodnim drvetom arišem.

hisa5

Kuća ima 80 kvadratnih metara upotrebljive površine i praktički sve prostore koji su potrebni obitelji za ugodan i udoban boravak. Na prednjoj strani nalaze se velike staklene površine koje osvjetljavaju prostor i pružaju osjećaj povezanosti s prirodom.

Unutarnji prostori osmišljeni su tako da se međusobno prepliću i idealni su za opušteno druženje s prijateljima. U prizemlju se nalazi središnji dnevni boravak i kuhinja s kupaonicom i saunom. Na katu su dvije spavaće sobe s unutarnjim balkonom koji se otvara prema dnevnom boravku. Svi unutarnji prostori imaju drvene obloge.

hisa3

Kuća je izgrađena u našem niskoenergetskom sustavu Rihter Optimal kod kojeg je predviđena potrebna energija za grijanje na godišnjoj razini: <25 kWh/m2a (izračun uz upotrebu PHPP metodologije). Cijela debljina vanjskog zida s toplinskom vodljivošću U = 0,12 W/mK iznosi 375 mm. Kvalitetu i trajnost konstrukcijskih sustava Rihter (i sustava Rihter Optimal) dokazujemo dobivenim certifikatima među kojima bismo istaknuli Europsko tehničko dopuštenje (CE znak).

hisa2